SPN vertelt

/ / Berichten, Blog

Najaar 2016. Van de één op de andere dag, althans zo leek het toen, had ik een burn-out. In die periode was ik al opgelucht als het me was gelukt om boodschappen in huis te halen. Het betekende een flinke stap terug en vooral rustig, héél rustig aan doen. Ik was echt uitgeput.

Al meerdere keren had ik van SPN gehoord, zo vertelde een vriendin regelmatig enthousiast over de leuke sportlessen die ze daar volgde. Toen ik hoorde dat er in maart 2017 weer een hardloopprogramma van start ging, was ik meteen enthousiast en meldde ik mij aan. Sporten zou namelijk goed voor mij zijn, dus dit leek mij een mooie stap om weer in beweging te komen. De krachttrainingen waren toen nog bijzaak, maar omdat dit bij het 10 weken durende programma was inbegrepen ging ik daar toch maar heen.

Hardlopen deed ik eerder ook wel, echter waren het steeds korte periodes. Dan liep ik een aantal maanden enthousiast om vervolgens weer te stoppen. De trainingen bij SPN zijn een goede stok achter de deur om door te zetten. Omdat de trainingen goed zijn opgebouwd is het relatief makkelijk om je conditie rustig en op de juiste manier op te bouwen. Zelf loop ik naast de training meestal één keer per week een duurloop. In een periode van zo’n 14 maanden trainde ik van een heel slechte conditie naar het lopen van de halve marathon in Zwolle. Ik had nooit gedacht dat ik zoiets zou kunnen. Heel gaaf om gedaan te hebben. En hierdoor weet ik nu: jullie kunnen dat ook als je zou willen! Ik moet wel bekennen dat ik het nu weer rustiger aan doe, het was best een intensieve periode. Doe mij nu maar gewoon een lekker mindful loopje door de natuur op neusademhaling.

De hardlooptraining is (net als de krachttraining overigens) geen week hetzelfde en geschikt voor ieder niveau. Er is veel afwisseling in leuke oefeningen, je leert technisch beter te lopen, het is super gezellig en we hebben veel lol. Ik zie de training meestal echt als een leuk uitje, vooral als we in de zomermaanden trainen in de bossen en op de heide in Havelte. Dat is echt op en top genieten! Regelmatig vertellen mensen mij dat ik sinds ik de training doe veel soepeler ben gaan lopen, ook niet verkeerd natuurlijk.

De krachttraining beviel zo goed dat ik deze ben blijven doen, meestal één of twee keer per week. Je sport in een groep, maar toch voor jezelf en er wordt niet op je gelet. Behalve de trainers dan die je flink motiveren en tips geven om de oefening goed uit te voeren. Het is kleinschalig en zo voelt het ook echt.
De sporten die ik momenteel wekelijks uitoefen zijn yoga, krachttraining en hardlopen. Voor mij echt een perfecte combinatie. Hierdoor voel ik mij fitter, gezonder en meer ontspannen. Voorheen plande ik sport altijd om het werk en alle andere bezigheden heen. Nu probeer ik het juist andersom te doen.

Mijn herstel heeft veel tijd nodig, de trainingen van SPN spelen hier een belangrijke rol bij. Hoe rot het ook gaat op een dag, ik probeer mezelf toch naar de training te slepen om mijn hoofd leeg te maken en vervolgens weer energieker naar huis te gaan. Wat voelt dat fijn zeg.
Ik zou dus zeggen: zorg goed voor jezelf en kom lekker in beweging! Ook of misschien zelfs wel juist wanneer je wat minder energie hebt en je even niet zo goed in je vel zit.

Groetjes,
Hedy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.